Παρασκευή 28 Μαρτίου 2008

Χανία .Εθνικός Δρυμός Σαμαρια






Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς (Λευκών Όρεων)
Το Φαράγγι της Σαμαριάς αποτελεί Ελληνικό Εθνικό Δρυμό και είναι ένα από τα διασημότερα φαράγγια του κόσμου. Δεν είναι ιδιαίτερα απότομο και χρειάζονται περίπου 6 ώρες περπάτημα για να το διασχίσεις. Στο μέσο της διαδρομής υπάρχει ένα ερειπωμένο χωρίο του 14ου αιώνα και μια βυζαντινή εκκλησία.
To 1962 ανακηρύχθηκε εθνικός δρυμός, για να προστατευθούν η βλάστηση, τα πουλιά και τα ζώα που ζουν σε αυτό, και κυρίως ο κρητικός αίγαγρος. Το 1980 το φαράγγι βραβεύτηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως μια από τις πιο όμορφες περιοχές της ηπείρου. Η κάθοδος στη Σαμαριά γίνεται από ένα στενό μονοπάτι που ξεκινά από το Ξυλόσκαλο, 1200 μ. ύψος. Η πορεία προς την έξοδο, κοντά στο χωριό Αγία Ρούμελη, διαρκεί 6 – 8 ώρες, γι αυτό φορέστε αθλητικά παπούτσια και μην κρατάτε τίποτα άλλο εκτός από φωτογραφική μηχανή! Νερό θα βρείτε. Το φαράγγι δεν είναι σε όλο το μήκος του στενό. Τα πιο στενά του σημεία είναι οι Τρεις Πόρτες, με στενότερη την «Πόρτα», κοντά στην έξοδο, ύψους 600 μ. και πλάτους 3 μ. Περίπου στην αρχή του φαραγγιού είναι η μικρή εκκλησία του Αγίου Νικολάου, περιτριγυρισμένη από κυπαρίσσια και δυο πηγές στο προαύλιο. Στη μέση της διαδρομής βρίσκεται το χωριό Σαμαριά. Οι κάτοικοί του ξυλοκόποι κυρίως έφυγαν το 1962. Υπάρχει όμως αστυνομία, φαρμακείο και ελικοδρόμιο για έκτακτες περιστάσεις. Στα χαλάσματα του χωριού θα βρείτε πηγές για νερό. Το πέρασμα της Σαμαριάς επιτρέπεται από αρχές Μαΐου ως το τέλος του Οκτωβρίου. Το χειμώνα η είσοδος κλείνει γιατί τα νερά στο βάθος είναι πολύ ορμητικά και ακόμα γίνονται κατολισθήσεις.
Σε όλο το μήκος του φαραγγιού απαγορεύεται η διανυκτέρευση, το άναμμα της φωτιάς, το κάπνισμα, το κυνήγι και η κοπή φυτών, το ραδιόφωνο και γενικά οι θόρυβοι, η φθορά αυγών και φωλιών, οι σκύλοι, το ψάρεμα, το κολύμπι, τα σκουπίδια και τα οινοπνευματώδη.
Στις τέσσερις θέσεις, Νερούτσικο, Ρίζα Συκιάς, Άγιος Νικόλαος, Μεταμόρφωση, υπάρχουν πυροσβεστικές φωλιές και κουτί πρώτων βοηθειών.
Σημαντικό ρόλο έπαιξε την περίοδο της Τουρκοκρατίας όταν προσέφερε καταφύγιο σε επαναστάτες και γυναικόπαιδα.
Στο Ξυλόσκαλο θα πάτε με λεωφορείο του ΚΤΕΛ (1 ώρα περίπου). Από την Αγία Ρούμελη θα πάρετε το πλοίο για τη Χώρα των Σφακίων. Εκδρομές οργανώνουν καθημερινά τα γραφεία τουρισμού των Χανίων που φροντίζουν και για την επιστροφή.




HTML Hit Counter
HTML Hit Counter

Δεν υπάρχουν σχόλια: