Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2008

Ρέθυμνο

ΡΕΘΥΜΝΟ:

ΣΤΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ...

Το ταξίδι στην Κρήτη θα είναι λειψό αν δεν επισκεφτείτε το νομό Ρεθύμνου. Έναν νομό γεμάτο φυσικές αντιθέσεις στον οποίο δεσπόζει ο ψηλορείτης, το βουνό στο οποίο γεννήθηκε ο Δίας σύμφωνα με την μυθολογία. Μια περιοχή όπου το άγριο τοπίο εναλλάσσεται με εύφορες πεδινές εκτάσεις και τις απόκρυμνες βραχώδες ακτές να δίνουν τη θέση τους σε απέραντες αμουδερές παραλίες.
Σε κάθε βήμα ο ταξιδιώτης θα βρεθεί αντιμέτωπος και με μια ξεχωριστή εμπειρία. Εντυπωσιακά φαράγγια, κοιλάδες να τα διασχίζουν, κατάφυτες εκτάσεις να αναδύουν άρωμα γής παίζουν το παιχνίδι των αισθήσεων. Ένα παιχνίδι στο οποίο ο ταξιδιώτης δεν θέλει να μείνει αμέτοχος.
Η γεωγραφία του τόπου...
Το Ρέθυμνο είναι χτισμένο ανάμεσα στα Χανιά και το Ηράκλειο. Βρέχεται στα βόρεια από το Κρητικό πέλαγος και στα νότια από το Λιβυκό. Στο Ρέθυμνο κυριαρχούν τα όρη. Ανατολικά ο μεγαλοπρεπής Ψηλορείτης, νοτιοδυτικά η οροσειρά του κέδρους που μαζί με τον Ψηλορείτη οριοθετούν την πανέμορφη κοιλάδα του Αμαρίου, στο βορειοανατολικό άκρο ο Κουλούκουνας, νότια της πόλης του Ρεθύμνου ο Βρυσίνας και νοτιοδυτικά ο κρυονερίτης.
Ιστορία 3.500 χρόνων...
Νεολιθικές εγκαταστάσεις, μινωικοί οικισμοί, κλασικές και ρωμαϊκές πόλεις συνθέτουν το πάζλ του προϊστορικού και αρχαίου κόσμου. Το συγκρότημα ανακτόρων στο Μοναστηράκι Αμαρίου, το υστερομινωϊκό νεκροταφείο Αρμένων, η Ελεύθερνα, η Σίβρυτος, η Λάππα, η Αξός το Σταυρωμένο είναι μόνο λίγα από τα σημεία που έχει φέρει στο φώς η αρχαιολογική σκαπάνη.
Στην εποχή του Βυζαντίου η ρεθεμνιώτικη ύπαιθρος κοσμείται με μοναστήρια και υπέροχες μονόχωρες ή σταυροειδής με τρούλο τοιχογραφημές εκκλησίες. Η βενετοκρατία που ακολούθησε σφράγισε τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα της πόλης καιν η οποία υφίσταται ακόμα και σήμερα. Η πολυπολιτισμική όψη της πόλης συμπληρώθηκε από τα στοιχεία που άφησε η τουρκική κατάκτηση.
Απέραντο Γαλάζιο...
Το Ρέθυμνο αποτελεί έναν από τους καλύτερους καλοκαιρινούς προορισμούς για τον ξένο και Ελληνα τουρίστα. Πλεονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι βρίσκεται στη μέση της Κρήτης και δίνει τη δυνατότητα να κινηθεί κανείς τόσο προς τα Χανιά όσο και προς το Ηράκλειο.
Πολυάριθμες μεγάλες οργανωμένες παραλίες, κόλποι παραδεισένιας ομορφιάς σε όλες τις εκφάνσεις τους. Βραχώδης, αμμώδης σχηματίζονται σε όλο το μήκος της βόρειας και νότιας ακτής.
Στη βόρεια ακτή οι περισσότερες παραλίες είναι απίστευτα μεγάλες με άμμο και με υποδομές διαμονής: Επισκοπή, Ρέθυμνο, αδελιανός Κάμπος, Πάνορμο, Μπαλί είναι ευρύτατα γνωστές.
Τα παιχνίδια της Φύσης συναντώνται στη Νότια πλευρά του νησιού. Εκεί το νερό της θάλασσας αλλάζει χρώμα και οι απομονωμένοι κολπίσκοι εγγυώνται αξέχαστες αποδράσεις. Κόρακας, Σούδα, Δαμνόνι, Αμμούδι, Λίμνη Πρέβελη, πλακιάς, Τριόπετρα, Αγιος Παύλος, Κεραμέ, Ροδάκινο, είναι μερικές από τις γραφικές παραλίες που βρίσκονται στο νότο.
Στης φύσης τα πατήματα...
Το Ρέθυμνο καλεί τον επισκέπτη να ανακαλύψει τις ομορφιές της υπαίθρου και του τρόπου ζωής των κατοίκων των ορεινών χωριών. Γραφικοί επαρχιακοί δρόμοι περιστοιχισμένοι από την πλούσια χλωρίδα του νομού προσφέρονται τόσο για περίπατο όσο και για άθληση.
Οι επισκέψεις στα ορεινά χωριά του Ρεθύμνου θα σας δώσουν μεταξύ άλλων και τη δυνατότητα να εντρυφύσεται και στον τρόπο ζωής των κατοίκων. Οι φιλόξενοι άνθρωποι της υπαίθρου μοχθούν καθημερινά για τον επιούσιο με κύρια επαγγέλματα την καλλιέργεια της γής αλλά και την κτηνοτροφία.
Ο τρύγος των αμπελιών, το μάζωμα της ελιάς, η παραγωγή τσικουδιάς, η κουρά των προβάτων μετατρέπονται σε πανηγύρια με τους ήχους της λύρας να δίνει το σύνθημα για ατελείωτο γλέντι.
Στο Ρέθυμνο ζωντανεύουν πολλές μορφές λαϊκής τέχνης, όπως η αγγειοπλαστική, η ξυλογλυπτική, η υφαντική κα. Χωριά που διατηρούν ζωντανή την παράδοση είναι μεταξύ άλλων οι Μαργαρίτες στην επαρχία μυλοποτάμου, γνωστές για την αγγειοπλαστική παράδοση, αλλά και τα Ανώγια τόσο για την μουσική ποαράδοση, όσο και για την υφαντική τους τέχνη.
Στην πατρίδα του Ξένιου Ζεύς έχεις μοναχά μια επιλογή: Όχι μόνο να την επισκεφτείς, αλλά να επιστρέψεις να την ανακαλύψεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια: