Κυριακή 18 Μαΐου 2008

Εεεεεε ρε γλέντια!!!!!3

Eurovision 2oo8





Λευκορωσία
Ο τραγουδιστής Ruslan Alehno σου φέρνει κάτι σε Ντίμυ από τους Δέκα Μικρούς Μήτσους του Λαζόπουλου: έχει το νάζι στους γοφούς, ξεύρει να χειρίζεται το μικρόφωνο σαν να είναι πιστολάκι και μοιάζει να αποφοίτησε μόλις από του Αμάραντου. Άστα λαβίστα, άστα μανιάνα, άστα τα μαλλάκια σου και άστα βράστα και φάε πάστα.

Λιθουανία
Αν πάσχεις από νευρικό κλονισμό, χρόνια μελαγχολία ή βρογχοκήλη το συγκεκριμένο άσμα μπορεί και να σε ξεκάνει. Αν βάζαμε το μικρό Σαντικάι να τραγουδήσει το «Τη υπερμάχω» ή το Γιωργάκη Παπανδρέου να σου αναλύσει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, περισσότερο κέφι θα έκαμες.
ΦΤΟΥ ΦΤΟΥ στα κατάβαθα της θάλασσας εκει που δεν λαλεί πετεινός.Φτου φτου.



Μάλτα
Το τραγούδι έχει στοιχεία ροκ βαλκανίλας αλλά εσύ θα έρθεις και θα θυμηθείς κάτι τελείως διαφορετικό: το «τι είχαμε;;;;;; σε ξεχάσαμε»! Διότι ο τρίτος στίχος εδώ πάει περίπου ως εξής: Σιούρτσε ουντ λιούμπαβι πούτσα. Την ποιαν; Ορίστε; Συγνώμη κύριε ποιος είστε; Ποιος ξεύρει τι προστυχιές έχει στο μυαλό του ο μαυροβούνιος καλλιτέχνης Στεφάν! Να κάτι τέτοια βλέπει και η Μπεζαντάκου και πάει και τα ξεσηκώνει.



Ιρλανδία
Σκάει μύτη η γαλοπούλα και τρομοκρατούμαι ότι πρόκειται για την επιστροφή του Τζόνι Λόγκαν. Μετά όμως που πρόσεξα λίγο καλύτερα το λειρί, διαπίστωσα ότι δεν είναι ο Τζόνι αλλά έτερο πτηνό που απλώς του φέρνει στο ράμφος. Το άσμα είναι τόσο κακό που αναρωτιέσαι τι διάολο κάπνιζαν όταν το επέλεγαν. Βέβαια και για να είμαι ειλικρινής, χίλιες φορές η γαλοπούλα παρά τα νοσηρά κέλτικα λιανοτράγουδα με τα οποία μας φλομώνανε για δεκαετίες οι Ιρλανδοί, τ’ακουγες και νόμιζες ότι σε μούντζωσε ξωτικό.



Ισλανδία
Αν υπήρχε χώρα gay-στάν, αυτό το τραγούδι θα ήταν ο εθνικός της ύμνος. Το συγκρότημα με τον πρωτότυπο τίτλο «Eurogroup» (κάποιος πρέπει να σκέφτηκε πολύ για αυτό το όνομα) αποτελείται από ξανθό νεαρό τύπου "κομμώτρια-πιστολάκι" και από νταρντάνα μεγαλοκοπέλα από το Ρέικιαβικ (που έτρωγε όλο το σολομό της όταν ήταν μικρή). Οι δυο τους ερμηνεύουν το δυναμικό, σούπερ-ντούπερ, ξεσηκωτικό, ντισκοπόπ, κλαμπομίξ τραγούδι «Δις ις μάι λάιφ» που σε άλλη περίπτωση θα το έβρισκες σε b side δίσκου των Erasure ή ως ringtone στο κινητό του Γαλάτη.




Ισπανία

Ο ισπανός τύπος είναι άρχοντας, θεός και πλανητάρχης, ενώ του αξίζει διαγαλαξιακή καριέρα, αποκλειστικό συμβόλαιο για παραστάσεις στο Λας Βέγκας.
Κατ’αρχην σε μία και μόνη φάτσα έχεις Στάθη Ψάλτη, Νάνα Μούσχουρη και Έλβις Πρίσλεϊ. Κατά δεύτερον, το τραγούδι ξεκινά με μία αναφορά στον Perea, που είναι τελοσπάντων και ιστορικό λιμάνι.
Κατά τρίτον, ο τσικι-τσίκις προλαβαίνει μέσα στο τρίλεπτο να κάμει μία αναφορά στον Ούγκο Τσάβες, να λικνιστεί με χάρη στο ρυθμό και φθάνοντας στο ρεφρέν να σε καλέσει να σηκωθείς από την καρέκλα σου και να χτυπήσεις το κεφάλι σου δυνατά στον τοίχο. Ούνο. Λε μπρεχιντάνς. Ντος. Λε κρουσαϊτο. Τρες. Ελ μακεγιάσο. Κουάτρο. Ελ ρομποκόπ. Που είναι η μπάλα, ο-έ-ο; Τσικι-τσίκι ζούμε για να σ’ακούμε!Mα αυτά θα τα ακούσει και ο Βας Βας ο Παρασκευάς και θέλει και αυτός να κάνει καριέρα στο εξωτερικό...Γιατι οχι τι καλύτερο εχει αυτος;Ο Παρασκευάς εχει και μουστάκι..





Ισραήλ
Ο τραγουδιστής μοιάζει με πόσουμ σε ντοκιμαντέρ της ΕΤ2, από εκείνα που στέκονται σαν ανάποδα ερωτιματικό, και σε κοιτάζουν με απορία πριν χαθούν στην τρύπα τους. Το χορευτικό της πάπιας (λυγισμένα γόνατα και έλαφιές βυθίσεις ισα μεεε κει κατω!!!) δεν νομίζω ότι θα βοηθήσει στη συγκομιδή πόντων, αλλά...... ίσως είναι αποτελεσματικό στο χάσιμο μερικών (πόντων ντε, από τους γλουτούς).
Φτου φτου σου λεβέντη μου να σε χαρεί και η μάνα σου!!!!!!!!!!





Νορβηγία
Αν θέλει να δει προκοπή η Maria Haukaas Storeng, θα πρέπει να αλλάξει δύο πράγματα: να βελτιώσει την προφορά της και να πετάξει τα ρούχα της. Επειδή δεν προλαβαίνει να πλακωθεί στο ταχύρυθμο της Λιγκουαφόν, ας αρχίσει τη χαλάουα και το μπικίνι.
Ο στίχος είναι απελπιστικά ίδιος με άλλα οχτακόσια εκατομμύρια αγγλόφωνα τραγούδια (“I don't wanna be lonely-Ooh, I don't wanna be by myself-Ooh, don't wanna be lonely-Why ain't anybody lovin’me”), εξακόσια πενήντα εκατομμύρια από τα οποία έχουν τραγουδηθεί από τη Μαράια Κάρι.



Δανία
Μεγάλη χάρη σου έκαμα και μόνο που το άκουσα. Τόσο εκνευριστικά αδιάφορος που κανονικά του αξίζει του τύπου αρνητική βαθμολογία.
Να πάρουμε βρε παιδί μου τα τηλέφωνα να τον μαυρίσουμε. Να ακουστεί ένα «Denmark: minus ten points», να πεταχτεί η χώρα όξω από το διαγωνισμό και να της απαγορευθεί να ξανασυμμετάσχει μέχρι να βρει ένα σοβαρό σούργελο -όπως κάμουμε όλοι εμείς οι υπόλοιποι- να την εκπροσωπήσει.




Ελβετία
Επειδής το ανά την Ευρώπη κοινό έχει πολύ απεθυμήσει την Ιταλία που έχει να συμμετάσχει από τον προηγούμενο αιώνα κάνοντας τις κόνξες της σε όλους εμάς τους υπόλοιπους, η Ελβετία είπε να αναπληρώσει το κενό στέλνοντας κάτι σε Έρος Ραματζότι στο πιο αλπικό του. Και το λέω υπό την έννοια ότι ο τραγουδιστής είναι σαν να τον έγλειψε αγελάδα. Το τραγούδι τιτλοφορείται “era stupendo” που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «ήμουν ηλίθιος» και μάλλον είναι μία προσπάθεια ειλικρινούς αυτοκριτικής του καλλιτέχνη για την απόφασή του να λάβει μέρος στο διαγωνισμό και με το συγκεκριμένο άσμα. Το τραγούδι είναι ψιλομέτριο ως τη μέση, αλλά μετά βελτιώνεται διότι σκάει μύτη μπαλέτο, χαζεύεις κάνα πισινό και περνάει η ώρα. Ο μόνος τρόπος να πάρει η Ελβετία πόντο, είναι να μας δωροδοκήσει με toblerone.
Όπως πολύ καλά γνωρίζεις –διότι είσαι και ψαγμένος αναγνώστης- το Βέλγιο έχει δυόμισι επίσημες γλώσσες, γεγονός που πολύ ζοχαδιάζει τους μαθητές που αντί για το γνωστό μάθημα «Η γλώσσα μου» διδάσκονται το «Οι τρεις οι γλώσσες μου και η κακή μου μοίρα».
Εντούτοις το κράτος εφέτος απεφάσισε να στείλει κάτι ουχί στα γαλλικά, μηδέ στα φλαμανδικά (και ούτε καν στα γερμανικά) αλλά σε μία ακατάληπτη γλώσσα που επινόησε ο στιχουργός διότι δεν του έβγαινε η ρίμα.
Πολύ βόλεψε δε η απόφαση αυτή και την τραγουδίστρια, η οποία είναι γενικώς πολύ ξεχασιάρα και συνήθως χάνει τα λόγια της –πλην όμως τώρα δεν έχει λόγια να χάσει και επομένως θα την δεις επί σκηνής μέσα στην τρελή χαρά.
Το τραγούδι ανήκει στην κατηγορία τριαλαλό και θα μπορούσε να αποτελέσει τη μουσική επένδυση της θείας Λένας ή των παραμυθιών ΆμπραΚατάμπρα.



Βοσνία
Επιτέλους ένα τραγούδι αντάξιο της μακραίωνης μουσικής ιστορίας της γηραιάς ηπείρου. Στέκομαι με δέος και ανόθευτη συγκίνηση μπροστά στο μεγαλείο της φετινής συμμετοχής της Βοσνίας -και της Ερζεγοβίνης επίσης. Αρχικά εμφανίζεται επί σκηνής η Βόσνια τραγουδίστρια με styling που σου φέρνει στο μυαλό την Έλενα Μποναμ Κάρτερ, την Τάμτα και τον Άγιο Βασίλη ταυτόχρονα. Συνοδεύεται από πλάσμα εξώκοσμο και ψυχεδελικό, που αν ήταν στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’80 θα είχε γυρίσει πολλές βιντεοταινίες και τώρα θα είχε δικό του θίασο, εκπομπή στο ραδιόφωνο και έδρα στην ευρωβουλή. Είναι αβέβαιο τι ακριβώς πραγματεύεται το άσμα, αλλά πρόκειται σίγουρα για κάτι πολύ βαθύ διότι η κότα την οποία περιφέρει ο τραγουδιστής και στην οποία απευθύνει το στίχο του, μοιάζει λιγάκι προβληματισμένη. Μπορεί πάλι να φταίει το χτένισμα του ντουέτου ή το κακής ποιότητας καλαμπόκι –ποτέ δεν θα μάθουμε. Εν πάση περιπτώσει αν δεις μία κότα να τρέχει, θα καταλάβεις ότι η Βοσνία δεν πέρασε στον τελικό και ψιλοπείνασε.





Βουλγαρία
Επειδής η χώρα είναι και λίγο πίσω, ανακάλυψε προσφάτως το dance άκουσμα της δεκαετίας του ’90. Για να καταλάβεις τώρα ακόμη άρχισαν να πουλάνε εκεί οι δίσκοι του Vanilla Ice και των Prodigy, ενώ και η Madonna απεφάσισε να κάμει μία στάση στη Σόφια για να προμοτάρει το Vogue, διότι της έχουνε ξεμείνει ένας σκασμός δίσκοι και διαμαρτύρεται ο Guy που θέλει να μετατρέψει την αποθήκη σε playroom. Υπό το βάρος αυτών των επιδράσεων, η Βουλγαρία απεφάσισε να στείλει το τραγούδι «Take me away» με μπιτάτο ήχο και κάτι dudes που χορεύουν βαλκανομοντέρνους χορούς. Επειδής όμως θέλησε να πιάσει και το πιο ποπ κοινό, αμολάει καταμεσής του rave party και πάνω που ανάβουν τα αίματα, κορασίδα τσιρλιμπιμ-τσιρλιμπομ με μαλλί από το κομμωτήριο της κυρα-Τασούλας και εν γένει αμφίεση La Isla Bonita, να πει κι αυτή καμιά ατάκα να περάσει η ώρα. Έχεις δει το επεισόδιο στα Φιλαράκια που ο Ρος βρίσκει τον «ήχο» του; Το ξεκίνημα του τραγουδιού είναι απόλυτη αντιγραφή. Πώρωση.





Αζερμπαϊτζάν
Δεν θεωρούσες τη χώρα ευρωπαϊκή και έχεις ήδη αρχίσει να σιχτηρίζεις, αλλά να σου υπενθυμίσω ότι επειδής το βέτο σπεύσαμε και το ρίξαμε αλλού εφέτος, θα τον λουστείς τον Αζέρο και θα σου πει κι ένα τραγούδι.
Στην πρώτη στροφή, νομίζεις ότι ακους την κυρία Ελισάβετ σε remix του «Που είναι ο Βάγνκερ, που είναι ο Πουτσίνι, που έχουνε πάει όλοι εκείνοι». Ξέρεις εκείνη στης Αννίτας....
...Μετά που το καλοβλέπεις το πράμα, συνειδητοποιείς οτι πρόκειται....
Αυτά παθαίνουν όσοι λαοί δεν έχουν μία παγκοσμίου βεληνεκούς καλλιτέχνιδα να διδάξει ροκ όπερα, έχω να πω εγώ! Καλού κακού κατέβασε τις ακριβές πορσελάνες γιατί πόσα ντεσιμπέλ να αντέξει και το προικιό σου;




Αλβανία
Πολλά υποσχόμενη αλβανή παιδίσκη ονόματι Όλτα Μπόκα τραγουδάει το «Ζέμρεν λάμε πένγκ». Το άσμα -το οποίο ομιλεί περί ζητημάτων καρδιάς- είναι ερωτικό και παθιάρικο, αλλά η δεκαεξάχρονη Όλτα κρατάει επιτέλους και τα προσχήματα.
Αν είσαι του βαλκανικού λυρισμού θα το βρεις συμπαθητικό, αν είσαι της εθνική μπαλάντας θα το βρεις ενδιαφέρον, αν είσαι του έντεχνου θα το βρεις στο επόμενο σι-ντι της Ηρού




Oλανδία
Παρότι έχει μία πινελιά αμανέ, το τραγούδι είναι γενικώς παιδαριώδες. Εντούτοις εκείνο που σε κερδίζει είναι το πόδι της αρτίστας καθώς τινάζεται από εδώ, στήνεται από την άλλη και γενικώς παίζει από μόνο του παιχνίδι. Στην πραγματικότητα η ολλανδέζα Hind θα μπορούσε και να μην τραγουδάει αλλά απλώς να κουνάει τα πόδια της –διαφορά μεγάλη δεν θα έβλεπες. Η Ολλανδία έχει να περάσει σε τελικό και τρία χρόνια. Να τα κάμω τέσσερα, να είμαι μέσα;





Ουγγαρία
Η αλήθεια είναι ότι αγάπες, φούμαρα, λαρυγγισμούς και προσχηματικά καψουροτράγουδα έχουμε μπουχτίσει να ακούμε. Εξού και το άσμα θα περάσει τελείως απαρατήρητο, εκτός και αν η Csezy πιεστεί αρκετά, γίνει hypersonic, τινάξει τα τύμπανά μας στον αέρα, μπει στις συχνότητες των αεροπλάνων προκαλώντας ατυχήματα, διεγείρει τεκτονικές πλάκες και εντέλει προκαλέσει το τέλος του κόσμου όπως τον ξεύραμε.Κια αναρρωτίεμαι
σαν απλος ανθρωπος :μήπως φταίει το φεγγάρι;





Ουκρανία
Μετά τη Ρουσλάνα, τη Ζέρκα Σεντούτσκα και την Τίνα Κάρολ, η χώρα στέλνει μία ανατολικοευρωπαϊκή εκδοχή της Μπιγιονσέ που ακούει στο όνομα Ανι Λόρακ (που αν το διαβάσεις ανάποδα σου αποκαλύπτεται το πραγματικό της όνομα που είναι Καρολίνα Μιροσλαβίβνα Κούριεκ) και πολύ με έχει πείσει ως αντρικό κοινό. Ο συνδυασμός φιδίσιου κορμιού, φορέματος που γυαλοκοπά (τα σβαρόφσκι δεν τα τσιγκουνεύτηκαν στο Κίεβο), καταπληκτικής χορογραφίας από το Φωκά Ευαγγελινό, πιασάρικου ρεφρέν και εντυπωσιακής φωνής νομίζω θα σε πείσει κι εσένα. Ναι, θα το πεις φαβορί.






Η ΠΓΔΜ
Γενικά είναι χολοσκασμένη από το βέτο που της ρίξαμε, οπότε όταν φθάσει η ώρα της ψηφοφορίας μην παραξενευτείς αν δώκει το δεκάρι της στην Αλβανία, το δωδεκάρι της στη Σερβία και..... πέντε .... στην Ελλάδα.
Οι φήμες που θέλουν τη σκοπιανή καλλιτέχνιδα να εμφανίζεται ντυμένη Μέγας Αλέξανδρος (και αφού βγάλει τη χλαμύδα, να μεταμορφώνεται σε καταραμένο φίδι).
Η τραγουδίστρια πλαισιώνεται από δύο τσαντισμένους σκοπιανούς, αλλά δεν αρκεί να κρεμάσεις την αλυσίδα και να φωνάξεις «let’s go, let’s go, let’s go» για να γίνεις χιπχοπάς. Με τούτα και με κείνα, την πρόκριση στα τελικά δεν την ε-βλέπεις.





Ρουμανία
Ο ρουμάνος Μάριος Φραγκούλης συναντά τη ρουμάνα Δέσποινα Βανδή και όπως καταλαβαίνεις κάτι καλό δεν βγαίνει από τούτο το συναπάντημα. Η μπαλάντα δεν τους κάθεται καλά διότι ενώ αυτός το ξεκινά στο χαλαρό και στο οπερετικό -τύπου Γκρανααααααάδα-, μπαίνει η άλλη φουριόζα και το αρχίζει στις ξανάστροφες.
Όλα λάθος.τσου.... τσου.....και για του λόγου το αληθές....



Πωλωνία
Το φάντασμα της Σελίν Ντιον πλανιέται (και) πάνω από την Πολωνία. Η ξανθιά αμερικανοπολωνέζα Isis Gee (καμία σχέση με τους Bee Gees) ακολουθεί την πεπατημένη του ακατάσχετου ξεφωνήματος, προφανώς σκοπεύοντας να δοκιμάζει την ανθεκτικότητα των υαλοπινάκων στο σπίτι σου. Το τραγούδι «For life» κινείται στα όρια βαριεστιμάρας και αυτοκτονίας, με το πρώτο (ευτυχώς) να κυριαρχεί επί του δεύτερου. Θορυβώδες χασμουρητό.







Η τραγουδίστρια Βάνια Φερνάντες είναι σα να κατάπιε θερμοσίφωνα, γεγονός που εξηγεί και τη ζοχάδα στο βλέμμα της. Τα φωνητικά είναι ανάλογων κυβικών και εκτοπίσματος, γεγονός που φαντάζομαι ότι εκτόξευσε στα ύψη τη συνολική δαπάνη της αποστολής, διότι όπως τους κόβω αυτοί θέλουνε τρία αγριογούρουνα για πρωινό. Αν το τραγούδι πάει καλά -που το εύχομαι γιατί είμαι καλοπροαίρετος άνθρωπος, αλλά δεν το πολυβλέπω γιατί είμαι και ρεαλιστής άνθρωπος- προβλέπω τη Βάνια να μονιμοποιείται στη θέση της εκπροσώπου της χώρας, όπως η χοντρή μαλτέζα.




Ανδόρρα
Μαλλί με μαλλί πιαστήκανε οι δεκαεφτά κάτοικοι της χώρας για το ποιον θα στείλουνε στο διαγωνισμό και μπροστά στο φάσμα του εμφυλίου, το τοπικό κανάλι απεφάσισε να κάμει απευθείας ανάθεση σε ρεαλιτζού ισπανίδα καλλιτέχνιδα, η οποία και τραγουδά το «Καζανόβα» –φανερά επηρεασμένη από το «πρόβα-πρόβα, στον καθρέπτη κάνω πρόβα-πρόβα, πριν να δω τον Καζανόβα-πρόβα» της Καιτούλας Γαρμπή. Επειδής το τραγούδι μοιάζει με τουλάχιστον εξήμιση χιλιάδες άλλα, που έχεις ακούσει στη ζωή σου, η τραγουδίστρια Gisela -που θα την πεις και τσαχπινογαργαλιάρα- θα πρέπει να βγει τουλάχιστον τόπλες, μπας και κερδίσει κάνα πόντο από ευρωπαϊους παππούδες με αλτζχάιμερ ή στερημένους αζέρους αυτονομιστές (είπαμε πως συμμετέχει και το Αζερμπαϊτζάν φέτος -συγκεντρώσου).




Αρμενία
Η τραγουδίστρια Sirusho Harutyunyan Qele Qele –που κανονικά θα έπρεπε για λόγους συνέπειας να το ερμηνεύει η Κέλι Κελεκίδου.
Επειδή σε ξέρω που πετάς τη σκούφια σου για ντιρλανταντά καψουροτράγουδο, η αρμένισσα καλλιτέχνιδα θα σου το αμπαλάρει με ωραιότατο χορευτικό, σκερτσόζο βλέμμα και σουπερτοσοδούλι-μίνι, κάνοντας το πρώτο βήμα για την αδελφοποίηση Ερεβάν - Μπουρναζίου. Εντούτοις και πριν σου αποσπάσει κανένα son υποστήριξης, θα σου υπενθυμίσω ότι με την εν λόγω χώρα έχουμε και έναν ανταγωνισμό επιτέλους, καθώς το 2006 ήρθανε αυτοί στην 8η θέση κι εμείς έναν πόντο πίσω στην 9η (που ήταν και θράσος δεδομένου ότι ήμασταν στην έδρα μας και κοτζαμάν Βίσση έπεσε γονυπετής να ερμηνεύσει) για να πάρουμε την εκδίκησή μας το 2007 όπου αυτοί ξανα-ματα-ήρθανε στην 8η θέση κι εμείς έναν πόντο μπροστά στην 7η. Εξού και λέμε –για να μαθαίνεις- ότι η Αρμενία είναι η χώρα που βρίσκεται πέρα από τον Πόντο (γέλα λέμε!).

Δεν υπάρχουν σχόλια: