Παρασκευή 27 Ιουνίου 2008

Ρεθυμνο Διαδρομές



Ο δήμος Νικηφόρου Φωκά βρίσκεται στα βόρεια του νομού Ρεθύμνης. Από βορρά έχει το Κρητικό Πέλαγος, από νότο το δήμο Σελλίων, από ανατολικά το δήμο Επισκοπής, και δυτικά το δήμο Ρεθύμνου. Διοικητικά περιλαμβάνει τα 14 πρώην κοινοτικά διαμερίσματα. Αγιο Κωνσταντίνο, Ανω Βαλσαμόνερο, Ατσιπόπουλο, Γεράνι, Γωνιά, (Αθάνατος), Ζουρίδι, Καλονύκτης, Κάτω Βαλσαμόνερο, Μαλάκι, Μούντρος, Πρινές, Ρούστικα, Σαιτούρες, και Φραντζεσκιανά Μετόχια, συνολικά 21 οικισμοί. Ολοι οι οικισμοί του δήμου, είναι παραδοσιακοί, με εξαίρετη αρχιτεκτονική. Οι περισσότεροι κατοικήθηκαν από τους Ενετούς, από το 1300- το 1600, και γι αυτό τα ενετικά χαρακτηριστικά, είναι έντονα στην αρχιτεκτονική τους. Εκτείνεται σε μιά έκταση 96000 στρεμάτων, και έχει περίπου 4500 κατοίκους. Παρόλο πού συνορεύει με την θάλασσα, και έχει αξιόλογα παραλιακά θέρετρα, όπως το Γεράνι, η πραγματική γοητεία της περιοχής οφείλεται στην ενδοχώρα.

Χωριά Οικισμοί τού Δήμου ΑΤΣΙΠΟΠΟΥΛΟ

Οικισμός του δήμου Νικηφόρου Φωκά, 5 χλμ ΝΑ της πόλης του Ρεθύμνου, σε υψομετρο 160μ.Η αρχαιότερη γραπτή μνεία του οικισμού είναι το 1182, στο έγγραφο διανομής της Κρήτης, στους 12 βυζαντινούς άρχοντες. Το Ατσιπόπουλο δίνεται στους άρχοντες και στρατιώτες, Χορτάτζηδες.Αναφέρεται από το Μπαρότσι το 1577, από το Καστροφύλακα το 1583, και από το Βασιλικάτα το 1630. Στην αιγυπτιακή απογραφή του 1834 αναφέρεται Πρινέ και Ατσιπόπουλο, με 130 οικογένειες.Το 1881, είναι έδρα ομώνυμου δήμου με 850 περίπου κατοίκους. Το 1900 αναφέρεται με 885 κατοίκους. Το 1920 είναι έδρα ομώνυμης κοινότητας, με 684 κατ.Σήμερα, το Ατσιπόπουλο έχει 973 κατ. και ανήκει διοικητικά στο δήμο Νικηφόρου Φωκά.Η θέση του χωριού είχε στρατηγική σημασία και γι αυτό στο Ατσιπόπουλο έγιναν πολλές μάχες κατά την τουρκοκρατία και το χωριό ανέδειξε πολλούς γενναίους πολεμιστές. Το 1866, οι Τούρκοι κατέστρεψαν το χωριό.Το χωριό ανέδειξε και ανθρώπους των γραμμάτων όπως τον ποιητή της « Θυσίας του Αβραάμ», και της «Ερωφίλης» , Γ. Χορτάτζη.Σήμερα το Ατσιπόπουλο, είναι ένα από τα πιό όμορφα χωριά της Κρήτης. Οι κάτοικοί του κατάλαβαν από νωρίς την αξία των αρχιτεκτονικών στοιχείων των κατοικιών του χωριού τους, τα σεβάστηκαν τα διατήρησαν και τα αξιοποίησαν. Ετσι σήμερα το Ατσιπόπουλο διατηρεί την παραδοσιακή του εμφάνιση και την αρχοντιά των Βενετσάνικων χρόνων.Ο επισκέπτης θα μαγευτεί από τις γειτονιές του Ατσιπόπουλου, με τις αυλές και τις πόρτες με ημερομηνίες του 17ου και 18ου αιώνα, με τις εκκλησίες, και τα κτίρια του χωριού. Το χωριό διαθέτει υποδομή τόσο σε καταλύματα ύπνου, όσο και φαγητού και διασκέδασης.Είναι πόλος έλξης τουριστών, οι οποίοι μετά την επίσκεψή τους γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές τουρισμού για την Κρήτη μας.

ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ


Το όνομά του έχει πάρει από την εκκλησία του χωριού.Αναφέρεται στις βενετσιάνικες απογραφές του 16ου καί 17ου αιώνα, καθώς και στην αιγυπτιακή του 1834 με 50 οκογένειες. Το 1881, ανήκει στο δήμο Ρούστικων με 263 κατ. καθώς επίσης και το 1900 με 345 κατ. Από το 1928 και μετά αποτελεί δική του κοινότητα το χωριό βρίσκεται σε υψηλή και βραχώδη θέση και κατά τον Ρεθεμνιώτη Εμ. Λαμπρινάκη στην πλακώδη πλατεία του, υπάρχουν ερείπια νομισματοκοπείου.

ΑΝΩ ΒΑΛΣΑΜOΝΕΡΟ

Αναφέρεται από όλες τις βενετσιάνικες απογραφές σαν Βαρσαμόνερο και όχι Βαλσαμόνερο όπως λαθεμένα καταγράφηκε στην απογραφή του 1940, μιά και το όνομα προέρχεται από το αρωματικό φυτό βάρσαμος

ΚΑΤΩ ΒΑΛΣΑΜΟΝΕΡΟ

Σε απόσταση 1200μ, δυτικά του χωριού, βρίσκεται το βάραθρο Περδίκη, όπου από το Βασιλικάτα αναφέρεται αλλά και από ντόπιους μάρτυρες έχει παρατηρηθεί να βγαίνει ένα έντονο φως. Το φαινόμενο δυστυχώς δεν έχει μελετηθεί από τους σπηλαιολόγους.Στο κάτω Βαλσαμόνερο επίσης υπάρχει η ιστορημένη του Αγίου Ιωάννου με αξιολογότατες τοιχογραφίες.

ΓΕΡΑΝΙ

Βρίσκεται κτισμένο σε μέρος κατάφυτο με ελιές, βαλανιδιές και χαρουπιές, με θέα στο Κρητικό Πέλαγος. Είναι χωριό πού δέχεται την επίσκεψη πολλών τουριστών και διαθέτει την υποδομή γιά την υποδοχή των.Σε μικρή απόσταση, βορείως του χωριού, στη θέση Καμάρι υπάρχει σπήλαιο, γνωστό στη Μινωική εποχή.

ΣΠΗΛΑΙΟ ΓΕΡΑΝΙΟΥ

Το σπήλαιο εντοπίστηκε τυχαία το 1969, κατά την διάρκεια εκβραχισμών γιά την κατασκευή γέφυρας.Βρίσκεται 2 χμ ΒΑ του Γερανίου και 7 χλμ Δυτικά του Ρέθυμνου, στη θέση Καμάρι, 300 μέτρα από την ακτή. Η είσοδος είχε φράξει από τεράστιο βράχο προφανώς από σεισμό. Τόσο η αρχαία όσο και νέα είσοδός του βλέπουν προς Βορρά.Το μήκος του είναι 50 μ. το πλάτος του από 0.5-17, και το μεγαλύτερο ύψος του 4.5 μ. Η λιθωματική του διακόσμηση είναι εντυπωσιακή. Από τα ευρήματα της εκσκαφής του αρχαιολόγου Ιωάνν. Τζεδάκη, διαπιστώθηκε ότι το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε από την Υπονεολιθική περίοδο.Χρησιμοποιήθηκε ως τόπος λατρείας η ταφής. Βρέθηκαν σκελετοί ανθρώπων και ζώων.

ΓΩΝΙΑ

Στο δημοτικό διαμέρισμα της Γωνιάς ανήκει και ο οικισμός του ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑ, παλαιός και πανέμορφος οικισμός με παραδοσιακά κτίσματα.

ΖΟΥΡΙΔΙ

Οικισμός του δήμου Νικηφόρου Φωκά, 20 χλμ από το Ρέθυμνο, στή διαδρομή Ρέθυμνο- Ατσιπόπουλο - Γωνιά - διακλάδωση αριστερά στο 16ο χμ, πρός Αγ. Κωνσταντίνο- Ζουρίδι.Πανέμορφος παλιός οικισμός με κατοικίες πού έχουν διατηρήσει στοιχεία της βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής

ΚΑΛΟΝΥΚΤΗΣ

Σήμερα το χωριό έχει 180 κατοίκους, και είναι ένας οικισμός με παραδοσιακά κτίσματα, και κτίσματα ενετικής περιόδου, καθώς και ένα μύλο από την ενετική περίοδο.Ο ενοριακός ναός είναι αφιερωμένος στην γέννηση της Θεοτόκου, είναι βυζαντινό μνημείο, και γιορτάζεται στις 8 Σεπτέμβρη.

ΜΑΛΑΚΙ

Στόν οικισμό υπάρχουν πολλές εκκλησιές σε σπηλιές όπως ο Αγ. Αντώνιος και ο Αγ. Πέτρος στη θέση Φαράγγι Μπονώνηδων. Στην περιοχή υπάρχει και το μικρό οροπέδιο Ποτάμια, ανάμεσα σε πλατάνια, και άφθονα νερά.

ΜΟΥΝΤΡΟΣ

Στο χωριό υπάρχουν πολλές εκκλησίες όπως ο Αγιος Κωνσταντίνος, οι Αγ. Ανάργυροι, ναός του 11ου αιώνα, και ο ενοριακός ναός του Αγ. Νικολάου.Στήν περιοχή Πέρα Μούντρος υπάρχουν οι πηγές Κομηνόβρυση, και Χαλασέ. Δυτικά του οικισμού υπάρχει το μήκους 1500μ, Μουντριανό Φαράγγι.Στο δημοτικό διαμέρισμα του Μούντρου, ανήκει και ο οικισμός ΝΗΣΙ, οικισμός με υπέροχα λιθόκτιστα κτίρια

ΠΡΙΝΕΣ

Στον οικισμό υπάρχουν όμορφα σοκάκια και ζητήστε να σας δείξουν τον Μύλο του Μπεμπογιάννη, και το παραδοσιακό ελαιοτριβείο.Στό δημοτικό διαμέρισμα του Πρινέ, ανήκει και ο μικρός οικισμός ΒΕΔΕΡΟΙ , με κτίσματα ενετικής περιόδου. Πηγαίνοντας πρός τούς Βεδέρους, δεξιά σας, προσέξτε ένα πανέμορφο πετρόχτιστο αλώνι.Επίσης αξίζει μιά επίσκεψη στο ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, ναός του 1833, με εικόνες του Ιωάννη Σταθάκη.

ΡΟΥΣΤΙΚΑ

Βρίσκεται σε ωραία τοποθεσία και έχει την όψη μικρής πολιτείας. Οι κάτοικοι του χωριού είχαν ανέκαθεν έφεση πρός τα γράμματα, και τα Ρούστικα ανέδειξαν αρκετούς μορφωμένους.Αυτό πιθανά οφείλεται στην μονή του Προφήτη Ηλία πού βρίσκεται 1 χλμ, βόρεια από το χωριό. Από το 1875, ο Χ.ατζημιχάλης Αγγελιδάκης ίδρυσε σχολείο πού λειτουργούσε μέχρι την απελευθέρωση

ΣΑΪΤΟΥΡΕΣ


Οικισμός του δήμου Νικηφόρου Φωκάς με 186 κατ. 25 χμ από το Ρέθυμνο, σε υψομ 350μ. Διαδρομή διακλάδωση αριστερά στο 13,4 χμ του παλαιού δρόμου Ρέθυμνο-Χανιά, πρός Καλονύκτη-Παλαίλιμνο-Ρούστικα Σαιτούρες.Αναφέρεται στις βενετσιάνικες απογραφές του Μπαρότζι το 1577, και του Καστροφύλακα το 1583. Στις απογραφές του 1881 και του 1900, αναφέρεται στο δήμο Ρουστίκων, ενώ από το 1920 και μετά αποτελεί δική της κοινότητα.Ο Βασιλικάτα αναφέρει το 1630 ότι στη μέση του χωριού υπήρχε μια παλαιά ορθόδοξη εκκλησία, η Παναγία, όπου υπήρχε ένας σταυρός σιδερένιος καλυμμένος με ασήμι, δεμένος με μιά σιδερένια αλυσίδα, ο οποίος είχε την ικανότητα να θεραπεύει τους φρενοβλαβείς και τους δαιμονισμένους

ΦΡΑΤΖΕΣΚΙΑΝΑ ΜΕΤΟΧΙΑ

Οικισμός του δήμου Νικηφόρου Φωκά, με 239 κατ πού απέχει από το Ρέθυμνο 12.5 χλμ στη διαδρομή Ατσιπόπουλο- Πρινές- Γωνιά- Αγ. Ανδρέας -διακλάδωση δεξιά- Φρατζεσκιανά μετόχια.

Για περισσότερες πληροφορίες αξίζει να επισκεπτήτε τον παρακάτω δικτυακό τόπο

Κάντε κλίκ εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: